Finn szauna

A finnek közkedvelt szólása: „Engedd, hogy a szauna elfeledtesse veled mindennapi gondjaidat!”

  • Csak akkor szaunázzunk, ha a szaunázásra szánt idő a rendelkezésünkre áll.
  • A szaunában nem szokás sem enni, sem inni. Ez nemcsak a tisztálkodás, hanem a relaxáció és a szellemi meditáció helye is.
  • Szaunázás előtt nem célszerű sokat enni vagy inni.
  • Szaunázás előtt célszerű lezuhanyozni.
  • Lehetőség szerint ruhátlanul szaunázzunk .
  • Lázasan, betegen soha ne szaunázzunk ! Megelőzésre azonban mindenkinek javolt a szaunázás.

– A szaunapadra leüléskor mindenképpen hasznos vagy egy kis törölközőt, vagy külön erre a célra rendszeresített papír vagy textil ülőkét helyezni higiéniai megfontolásból, elsősorban közösségi szaunákban(Ügyeljünk arra, hogy mindig ugyanazt a felét használjuk!).

– Mindig vegyük le ékszereinket , mert a nagy melegtől gyorsan felforrósodva kellemetlenül égethetik a bőrt, ha erről megfeledkezünk !

– A levegő mozgása a szaunában: ha a levegő cirkulálása nem megfelelő, a szaunázót fáradttá teszi, ezért nagyon fontos, hogy elegendő beáramló friss levegő jusson a szaunába.

– A hőmérséklet és a páratartalom: Az ajánlott hőmérséklet fejmagasságban: 75 – 90 C fok (idősebbeknek és kezdőknek: 75 – 80 C fok ajánlott). A szaunázás közbeni legmagasabb páratartalom: 100 C fokon 9 % és 75 C fokon pedig 22 %. Javasoljuk, hogy szaunázáskor az első 3 – 5 perc után 1 – 2 kanál vizet locsoljon a kövekre, majd ezt 2 – 3 percenként ismételje meg.A kabin levegőjének pára – és iontartalma így megnövekszik és ez rendkívül nyugtatólag hat az idegrendszerre.(Legtöbben elfelejtik kalibrálni saját szaunájukban a páratartalommérőt, ezért az hamis értékeket mutat. Mintegy másfél órai száraz kb. 90 C fokra történő felfűtés esetén a műszernek 12 % – os relatív páratartalmat kellene mutatnia. Ha ettől eltér, akkor a műszert a falról leakasztva, hátul egy kis méretű csavarhúzó segítségével erre a 12 % – os értékre kell beállítani a mutatót és így később mindig a helyes értéket fogja jelezni).

-Alapszabály: Akkor megfelelő a páratartalom a szaunában, ha nyitott szájjal történő levegővételkor nem kellemetlenül égető a szájában a levegő.

– A szaunázás időtartama: 8 – 12 perces bentartózkodás után 5 – 10 perces hűlési fázissal szakítsa meg a szaunázást.

A „Ki bírja legtovább, vagy a legmagasabb hőmérsékletet ?” virtuskodás, versengés kerülendő !

A szauna olyan helyiség amelyet felfűtenek, hogy benne emberek izzadhassanak kikapcsolódás céljából. Az ajánlott hőmérséklet: 70-90 °C körül van, A kövekre locsolt vízből fejlődő forró gőz, a löyly (ejtsd löülü) hatása, hogy sokkal melegebbnek érezzük a levegőt, miközben annak hőmérséklete ugyanaz. Amikor túl melegnek érezzük a levegőt, nem bírjuk már tovább, akkor érdemes kimenni, és lehűteni magunkat. Ez körülbelül 10-15 perc múlva bekövetkezik, majd pihenjunk egy 10-15percet es ismetelhetjuk megegyszer. Közben igyunk minél több folyadékot, igény szerint, az izzadság pótlására.

Egészségre előnyös hatásai a következők:

A vérkeringés fizikai igénybevétele révén edzi a szívet, és javítja a vérkeringést. Ugyanakkor vérkeringési zavarokkal, és szívpanaszokkal küszködőknek vigyázniuk kell, hiszen az igénybevétel túl nagy lehet.
Az immunrendszer igénybevételével erősíti azt. Vigyázni kell arra, hogy közvetlenül szaunázás alatt az immunrendszer le van terhelve, így eközben a megbetegedés veszélye nagyobb.
Az izzadás során a szervezetből természetes úton távoznak méreganyagok, a szaunázás ezt a természetes folyamatot fokozza. Ezáltal és a hangulata által segíthet a stressz oldásában.
A bőrre jó hatással van, és álmatlanság ellen is jó szer, továbbá az izomláz enyhítésében is kellemes gyógymód. Sportolóknak segíthet a bemelegítésben is.

A finnek közkedvelt szólása: „Engedd, hogy a szauna elfeledtesse veled mindennapi gondjaidat!”