Posted on

Az ülőmunka hatása a gerincünkre

A modern számítógépes életmódban egyre több időt töltünk irodai környezetben, számítógép előtt ülve görbe háttal, előrehajtott fej-és nyaktartással. Mindez a nyaki gerincszakasz kóros kényszertartásához, a gerinc szalagjainak, kisízületeinek és a porckorongjainak túlterheléséhez vezet, továbbá kiterjed a mellkas mobilitására, ezáltal a légzőszervrendszer funkcióira is. A folyamatos túlterhelés miatt nő az izomfeszülés a nyaki gerincszakaszon, ami fejfájással, nyaki és vállfájdalommal jár, valamint gyakran előfutára a gerinc kopásos rendellenességeinek.  A nyaki fájdalmak nem csak a számítógépes munkát végzőknél gyakoriak, hanem azok körében is, akik foglalkozásukból eredően sokat terhelik a vállövet, mint például a kozmetikus, vagy a fodrász.
Az ülőmunka egyik legfőbb kockázata az ágyéki gerincfájdalom. Miután többnyire a test előtt, előrehajolva dolgozunk, így a C-betűként meggörbülő gerinc és előretolt fej megtöbbszöröződő súlya hátrafelé préselik az amúgy is túlterhelt és tápanyaghiányos porckorongokat a gerinccsatorna irányába. Egészen addig, amíg a porckorong külső, rostos gyűrűje ki nem szakad, és ki nem alakul a porckorongsérv. 

Munka közben törekednünk kell a gerinc normál élettani görbületének megtartására, hogy az a testhelyzet, amiben dolgozunk, megfelelő legyen a gerincünknek. Naponta többször is érdemes megmozgatnunk a nyakunkat, erősíteni és lazítani egyaránt.  A legrosszabb, amit a szöveteinkkel tehetünk, az a mozdulatlanság, hiszen ekkor összetapadnak, kiszáradnak, ami akadályozza a helyes mozgásokat. Mint már tudjuk, ez hosszútávon fájdalommal jár, és a gerincbetegségek forrása is lehet. Szóval az egyik legfontosabb tanács ülőmunka közben, hogy szakítsuk meg minél gyakrabban a statikus testhelyzeteket: álljunk fel, nyújtózzunk egy nagyot, járjunk egyet! Ezt nem csak a szöveteink fogják meghálálni, hanem a vénás rendszerünk is. Az ülőmunkát érdemes kompenzálni rendszeres testmozgással, a gerinctorna például egy kiváló eszköz a helytelen testtartásból adódó problémák megszüntetésére. 

Megosztás