Posted on

Hogyan készítsük fel testünket a várandóságra I.rész

Gellért Judit személyi edzőnk írása a várandóságról, első kézből! 

Sziasztok!
Már nagyon rég nem írtam semmit. Ennek több oka is van: az egyik, hogy született egy űbercuki kislányom, így amikor nem dolgozom, akkor Vele vagyok.

Már régóta érlelődik bennem a téma amit hoztam Nektek, mert annak ellenére,hogy milyen fontos, mégis nagyon kevés szó esik róla. A reklámokból, innen-onnan már tudjuk, hogy a várandóságra célszerű tudatosan készülni, vagyis a szervezetet feltölteni vitaminokkal, nyomelemekkel, ásványi anyagokkal. Ami szintén elengedhetetlen az a törzsizomzat megerősítése. A terhesség 9 hónapja nagyon megterheli a gerincoszlopot, a csípő- és térdízületet is, mely a várandóság előrehaladtával sokszor fájdalommal társul. Most főleg azokhoz szólok, akik családot terveznek, és nincs különösebb sportmúltjuk.

Kezdjük az elején:
Miből épül fel a törzsizomzat, melyet core izomcsoportként is emlegetnek, és a testünk egyik legaktívabb izomcsoportját képezi?

A törzsizmokhoz a hátizmok, a mellizmok, a rekeszizom és a hasizmok tartoznak.A törzsizmok meghatározzák az emberi mozgatórendszer ágyéki, medence, csípő komplex (LPHC), strukturált működését. Szerepük a törzs stabilizálása, általuk lesz helyes a testtartásunk.

A gyenge törzs az egyik oka annak, hogy a várandós nőknél derékfájás, inkontinencia, medencenyomás, vagy a szervek süllyedése, a szexuális funkciók csökkenése, és idegfájdalmak jelentkeznek. -mondja Herrera.Megfelelő gyakorlatokkal elérhető, hogy a törzsizmok erősek, ugyanakkor rugalmasak legyenek, ez pedig csökkentheti a derékfájás megjelenésének valószínűségét.

A törzs folymatos, preventív jellegű edzése sokat segít abban, hogy minimalizáljuk a hasizmok szétválását, és könnyítsük a szülés utáni felépülést. Még extra erőt is adhat a szülés kitolási szakaszában. (Saját tapasztalatból írom tényleg így van, bár az extra erő szerintem valahonnan máshonnan is jött az univerzumból )

Császármetszéskor a hasizmot nem, de a kötőszövetet átvágják a műtét során. A kötőszövet az, ami mindent összetart belül. Ezen áthaladva egyből látható az egyenes, a haránt, és a ferde hasizom. Van hogy az orvos visszahúzza a hasizmokat, de sokszor hagyják, hogy maguktól újra összezáródjanak.

Legyen szó császármetszésről, vagy hüvelyi szülésről, a hasizmoknak minden esetben szüksége van egy kis segítségre, hogy a baba világra jötte után visszanyerjék erejüket, funkcionálisan újra jól működjenek.

A legfontosabb, hogy ne csak szülés után kezdj neki a törzs edzésének. A legjobb, ha terhesség előtt, és közben is szakember segítségével készíted fel a testedet a változásokra. A rendszeres és szakszerű sportolás fokozza a keringést, tehát segíti a teherbe esést, valamint az állóképességet, és a kedélyállapotot is javítja. Őszintén megvallva én egyáltalán nem éreztem megterhelőnek az egyre növekvő pocakomat. A térlátásommal viszont voltak gondok pl. amikor a közértben egy egész polcot lesöpörtem a hasammal.
 
Következő bejegyzésemből megtudhatod, hogy milyen gyakorlatokat és eszközöket alkalmazhatunk a törzsizmok fejlesztésére.
 
Judit Gellért
funkcionális edző
rehabilitációs tréner

Megosztás